Reaveley

Delivering unconventional structural solutions to bring an owner’s vision to life

  • test :

Alta View Hospital exterior Alta View Hospital has been Intermountain Healthcare’s facility of choice in the Sandy area for over 30 years. The campus began in 1983. Subsequent additions and standalone buildings created a challenge for clinical and functional efficiency, patient engagement, site access and circulation, infrastructure investment and visibility. A revitalization effort began in 2015 to position Alta View Hospital to continue providing excellent quality care.

Reaveley Engineers was invited by Perkins + Will and Intermountain Healthcare to help bring the campus vision to life. The expansion and consolidation features a new four-story specialty clinic and five-story hospital patient tower.

From the beginning, Reaveley executed the structural design to integrate with the demanding construction phasing to maintain a fully functioning facility — serving the public throughout the entirety of construction. Our work revolved around delivering solutions for each consultant team member and finding solutions to meet the needs of the owner, our architectural clients and the general contractor.

We spearheaded a team-based delivery model that allowed for optimal construction flexibility. The implementation of large, cantilevered plate girders in the hospital tower facilitated premium program space for patients and staff. Prioritization of the design of public stairs and waiting spaces, further enhanced the patient experience, including a cantilevered stair in the specialty clinic building.

The hospital patient tower and specialty clinic building are the first buildings in Utah to use bolted SidePlate special steel moment-resisting frames in a high seismic application. This connection type allows for rapid steel erection — taking one to two hours to complete each moment frame connection rather than a day or more for field-welded connection types. The approach reduced labor and time costs. The speed of steel erection was an important part of the contractor’s plan to build on a busy, logistically-challenging, fully-operational hospital campus.

The new campus reminds the surrounding community of Intermountain Healthcare’s commitment to improve overall health. The buildings enhance the quality of work life for employees and medical staff while providing space for education and learning for patients, employees and the community.

Alta View Hospital exterior alt

Alta View Hospital interior

CATEGORIES: